Talični Tom slavi 70. rođendan

Talični Tom, kauboj koji puca brže od svoje sjenke, već 70 godina usamljeno jaše prema Zapadu. Mršavi pravednik sa crvenom maramom i vječitom cigaretom u ustima, čije je lice navodno “posuđeno” od holivudskog glumca Garija Kupera, pojavio se 1946. godine.

Autor ovog humorističnog vestern stripa je belgijski crtač Moris, kome će se desetak godina kasnije, kao scenarista, pridružiti Rene Gosini, najpoznatiji po radu na Asteriksu i Obeliksu. Od svog prvog objavljivanja, Talični Tom, koji se vječito obračunava sa braćom Dalton, prodat je u više od 300 miliona albuma širom svijeta.

Talični Tom se objavljuje više od pola vijeka, a premijeru je imao početkom 1960-ih u beogradskom listu “Kekec”, kada je imenima likova kumovao pisac Duško Radović, tada član redakcije, scenarista stripova i prevodilac sa francuskog. Serijal se od tada objavljuje i preštampava kod najvećih izdavača (Forum, Dečje novine, Politika…) u časopisima i albumima. Danas je srpski izdavač “Taličnog Toma” beogradska edicija “Veseli četvrtak”. Epizodom “Junak Mlakonja”, koja se pojavila na kioscima 4. novembra 2010. godine u prevodu Đorđa Dimitrijevića, započeto je najnovije izdanje ovog serijala kod nas, uključujući premijerne epizode koje rade Morisovi nasljednici.

Taličnom Tomu će, povodom ovog jubileja, biti priređen poseban omaž na Međunarodnom festivalu stripa koji se trenutno održava u Angulemu, u Francuskoj.

Izvor: Nezavisne.com