Pustikara se može upotrijebiti za liječenje srčanih problema

Ekstrakt smrtonosnog otrova biljke bi mogao pomoći u liječenju milijuna ljudi koji imaju visok krvni tlak i pate od srčanih bolesti

Booking.com

Još od 13. stoljeća pustikara je bila biljka koja se koristila za čišćenje rana, a njezino osušeno lišće se koristilo za liječenje oteklina nogu uzrokovanih srčanim problemima, piše Daily mail.

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu tvrde da dioksin, aktivni sastojak koji se nalazi u tim biljkama, može poboljšati obrambeni mehanizam tijela protiv visokog krvnog tlaka i zatajenja srca.

Naime, dioksin je jedan od najvažnijih srčanih glikozida koji povećava kontraktilnu sposobnost srca, usporava frekvenciju srčanog rada i usporava provedbu srčanih impulsa kroz srčani provodni sustav.

‘Mi smo testirali nekoliko tisuća poznatih lijekova i bioaktivnih molekula koji bi mogli imati ulogu u jačanju RGS proteina i otkrili smo kako djeluje digoksin’, kazao je dr. Benita Sjorgen, autor studije.

Prema statistici, u Velikoj Britaniji i SAD-u jedna od tri osobe imaju visok krvni tlak , također poznat kao hipertenzija. Takvo stanje jnajčešće uzrokuje pretilost, a može se spriječiti smanjivanjem unosa soli, aktivnošću te održavanjem zdrave tjelesne težine.

dnevnik