Naučnici genetski modifikovali krave da prave ‘zdravije’ mlijeko

Naučnici kineske Glavne državne laboratorije za bio-proizvodnju, pri Univerzitetu Unutrašnje Mongolije, su uzgojili genetski modifikovane krave kako bi pravile mlijeko zdravije za ljude.

Booking.com

Oni su objavili da su uspješno uzgojili tele, čije mlijeko mogu da piju ljudi koji su netolerantni na laktozu i tele čije mlijeko sadrži visoke nivoe zdrave masti, kakve ima u ribi, prenio je britanski “Telegraf”.

Prvo tele je nazvano Laks, rođeno je prije dva mjeseca, i očekuje se da će početi da proizvodi mlijeko sa smanjenom količinom laktoze nakon što i samo dobije podmladak, kada bude staro oko 25 mjeseci. Naučnici se nadaju da će napraviti čitavo krdo takvih krava, čije bi se mlijeko našlo na policama radnji za pet do 10 godina.

Da bi napravili ovo tele, naučnici su injekcijom ubacili gene prabakterije – arheje – u ćelije kravinog embriona, uz pomoć tehnike kojom je klonirana ovca Doli. Stvoreno je 14 embriona koji su implantirani u materice surogat krava.

Petoro teladi je rođeno u aprilu ove godine, a troje od njih je nosilo gene potrebne za pravljenje mlijeka sa smanjenom količinom laktoze. Međutim, samo je jedno tele od ta tri preživjelo 24 sata nakon rođenja. Naučnici tvrde da je Laks “zdravo i jako” tele.

Drugo tele je napravljeno istom tehnologijom kao i Laks, osim što su u embrione ubačeni geni valjkastog crva. Naučnici su sačekali da tele naraste i rodi svoj podmladak, nakon čega su testirali mlijeko i otkrili da sadrži četiri puta više omega-3 masnih kiselina u odnosu na mlijeko obične krave.

Takođe je sadržalo i upola manju količinu nezdrave omega-6 nezasićenih masti, koje se povezuju sa rakom i srčanim oboljenjima.

Obje krave su dio napora naučnika da naprave hranu i piće na životinjskoj bazi zdravijima, uz pomoć genetske modifikacije stoke.

Podsjećamo, prije godinu dana kineski naučnici su otkrili da su uspješno ubacili ljudske gene u 300 mliječnih krava kako bi proizveli mlijeko sa istim odlikama kao i (ljudsko) majčino.

cafe/blic