Srbija: DVB-T2 uređaji u prodaji

Iako je najavljeno da će se tek od jeseni na rafovima velikih trgovinskih lanaca pojaviti prvi DVB-T2 uređaji koji će imati mogućnost prijema digitalnog televizijskog signala,

Booking.com
uvoznici tehničke opreme u Srbiji su se potrudili i ranije da obraduju sve gledaoce koji planiraju da kupe TV prijemnik sa „srpskim country kodom“ za prijem paketa programa koji se emituje sistemom zemaljskih predajnika.

Kako tvrde neki od uvoznika, TV prijemnici i dekoderi koji su se pojavili na srbijanskom tržištu jesu testirani, ali ne u zvaničnim laboratorijama koje još uvijek nisu akreditovane niti su dobile ovlašćenja od strane nadležnog ministarstva. Podsjećamo, iako je na prvom sastanku koji je organizovala Uprava za digitalnu agendu sa prodavcima i uvoznicima, prije pola godine, najavljena procedura za testiranje i eventualno obilježavanje DVB-T2 opreme koja bi trebalo da se nađe u prodaji, još uvijek nisu stvoreni uslovi za realizaciju najavljene procedure.

Veliki trgovinski lanci u svojoj ponudi imaju DVB-T2 LCD i LED televizore različitih brendova koji prema tvrdnjama uvoznika podržavaju standard DVB-T2 MPEG-4 koji je usvojila Republika Srbija Strategijom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje RTV programa. Ovaj tip televizora je namijenjen svim građanima koji televizijske programe primaju zemaljskim putem, odnosno koji koriste spoljnu ili sobnu antenu.

U ponudi se takođe nalaze i specijalni uređaji takozvani set-top-boksovi koji predstavljaju jeftiniju varijantu prijema digitalnih televizijskih programa, a namijenjeni su domaćinstvima koja posjeduju TV prijemnike starije generacije. Ovi uređaji imaju mogućnost pretvaranja digitalnog signala u oblik koji je pogodan za emitovanje na starim modelima TV prijemnika, bilo da su oni analogni ili digitalni. Prema tvrdnjama uvoznika i ovi uređaji podržavaju usvojeni DVB-T2 standard.

Ovaj potez uvoznika omogućiće gledaocima da praćenjem RTS HD programa uživaju u čistijoj i oštrijoj slici i kvalitetnijem zvuku sa aktuelnih sportskih dešavanja ovog ljeta kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu čiji su domaćini Poljska i Ukrajina, koje je u toku, i predstojeće Olimpijske igre koje se održavaju u Londonu.

Inače, DVB-T2 inicijalna mreža namijenjena je prije svega testiranju digitalnog signala u Srbiji. Trenutno se ovaj test-signal emituje malom snagom i vrše se određena mjerenja u cilju potpune stabilizacije mreže do početka 2013, kada je predviđeno da puna digitalizacija u Srbiji krene po regijama.

Izvor: rts.rs