Otvaranje OI u Londonu gledalo skoro 900 miliona ljudi

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je juče da je, na osnovu procjene, otvaranje Igara u Londonu putem televizije gledalo skoro 900 miliona ljudi.

Booking.com

Direktor marketinga MOK-a Timo Lume je istakao da će pobjeda svetskog rekordera Juseina Bolta u trci na 100 metara, koja j održana u nedjelju, vjerovatno biti najgledaniji televizijski događaj na Olimpijskim igrama u Londonu.

Britanska nacionalna televizija BBC objavila je da je ceremoniju gledalo oko 27 miliona ljudi, što je više nego što je bila cifra kada je bio prijenos vjenčanja princa Williama i Kate Middleton prošle godine.

Američka mreža NBC saopštila je da je na toj televiziji otvaranje gledalo 40,7 miliona ljudi, što je više nego što je posmatralo Igre u Atlanti 1996. godine.

Olimpijske igre u Pekingu prije četiri godine zvanično je putem televizijskih ekrana posmatralo 593 miliona, ali se vjeruje da ih je zapravo gledalo više od milijardu ljudi.

Otvaranje Olimpijskih igara je sa finalom Svjetskog prvenstva u fudbalu najveći globalni televizijski događaj. 2010. godine 909,6 miliona ljudi odgledalo je makar jedan minut finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi u kojem je Španija savladala Holandiju.

(BETA / kurir)