Štrajk upozorenja u TV Mozaik

Radnici novosadske Televizije “Mozaik”, koja emituje program na mađarskom jeziku, održali su juče jednočasovni štrajk upozorenja zbog toga što su im već 10 mjeseci smanjene plate i zbog neisplaćenih putnih troškova, izjavio je Tanjugu predsjednik sindikata “Nezavisnost” Atila Moric.

Booking.com

“Televizija ‘Mozaik’ nije emitovala program između 10 do 11 sati u znak protesta što je vlasnik tog medija od 1. oktobra prošle godine umanjio zarade zaposlenima za 20 odsto, tako da su zaključno sa prošlim mjesecom zakinuti za dvije pune plate”, rekao je Moric i napomenuo da su zaposleni u toj televiziji i tokom prošle nedjelje tri puta obustavljali rad na po jedan sat.

Moric je napomenuo da je neisplaćivanje putnih troškova naročito pogodilo većinu od ukupno 17 zaposlenih koji na posao u Novi Sad dolazi iz različitih mjesta u Vojvodini.

Nastavak štrajka upozorenja je najavljen za danas, jer rukovodstvo nije odgovorilo na zahtjeve zaposlenih, koji, kako je rekao Moric, traže i ostavku direktora Fondacije “Mozaik” Tibora Horvata.

Direktor Fondacije “Mozaik” koja je prije osam godina osnovala tu neprofitnu televiziju, Tibor Horvat, izjavio je Tanjugu da je finansijska situacija u toj kući znatno otežana od oktobra, od kada su umanjene subvencije koje televizija “Mozaik” dobija na osnovu prijavljenih projekata, te je zbog toga Upravni odbor odlučio da umanji plate zaposlenima za 20 procenata.

On je istakao da se nada pozitivnom rješenju problema “jer je to civilna i jedina neprofitna televizija na mađarskom jeziku”, koja, kako je rekao, ima veliku gledanost.

Horvat je napomenuo da razumije zaposlene i njihove motive za štrajk, ali je naglasio da je ta obustava rada učinjena u nezgodno vrijeme jer je sezona godišnjih odmora i da je najveći problem što u vrijeme štrajkova nisu emitovane vijesti za koje je obezbijeđena finansijska podrška.

“Televizija ‘Mozaik’ dobija subvencije od Grada Novog Sada i Pokrajine, a znatno su umanjena sredstva koja stižu iz Mađarske”, rekao je Horvat.

Izvor: tanjug