Facebook će čistiti vaš računar od virusa

Kada se korisnik prijavljuje na Facebook sa uređaja koji je zaražen nekim malware-om, pojaviće se informacija koja će ga obavestiti o postojećem problemu. Njemu će zatim biti preporučeno da uz pomoć programa kompanija F-Secure ili Trend Micro skeniraju i očiste računar od virusa.

Booking.com

Facebook se udružio sa kompanijama koje se bave proizvodnjom anti-virusa i drugim bezbednosnim softverom, Trend Micro i F-Secure, kako bi u svoju društvenu mrežu integrisali tehnologije uz pomoć kojih će korisnici biti još sigurniji. Poenta ovoga je da se pronađe i otkloni zlonamerni sofver (malware) ukoliko korisnik pristupa sa računara koji je njime zaražen.

– Radili smo sa F-Secure i Trend Micro kompanijama kako bi ugradili besplatan anti-malware softvere direktno u postojeće sisteme za otkrivanje zloupotreba i njihovo sprečavanje. Kada se korisnik loguje sa uređaja koji je zaražen, pojaviće se ekran koji će ga obavestiti o postojećem problemu. Na njemu će se nalaziti i preporuka da uz pomoć programa kompanija F-Secure ili Trend Micro skeniraju i očiste računar od virusa – izjavio je Facebook-ov softverski inženjer, Četan Govda.

Korisnici nisu u obavezi da koriste neki od ova dva servisa, ali se preporučuje.

Tokom skeniranja i uklanjanja, korisnici će normalno moći da nastave sa korišćenjem Facebook-a i drugih servise. Kada se skeniranje i “čišćenje” završi, na Facebook-u će se pojaviti obaveštenje, a moguće je i pogledati rezultate skeniranja.

Ova opcija pojaviće se uskoro i samo je još jedan od načina na koji se ova društvena mreža bori protiv hakera.

telegraf